A barátnőm az utazás helyett az addiktológiára ment

A barátainkkal imádunk új helyeket felfedezni, utazgatni a világban. Évente több helyre, országba is el szoktunk menni. A legtöbb úticélt együtt tűzzük ki, de néha külön-külön is útra kelünk. Szandi néhány hónapja kijelentette, hogy egy hosszabb utazásra megy Ázsiába. Meglepődtünk ezen, hiszen épp ő szokott megharagudni, ha nem szólunk neki egy-egy utazásról és egyedül kelünk útra. Ennek ellenére nem szóltunk semmit, mivel az utóbbi időben nem volt a legjobb formában.

Szandi rendkívül aktív szokott lenni a közösségi oldalakon, így meglepett, hogy az ázsiai útjáról nem tett fel egy képet sem az internetre. Hiába írtam, hívtam nem reagált semmire, kezdtem azt hinni, hogy megharagudott, azonban tegnap váratlanul egyszer csak beállított.

A barátnőm közölte velem, hogy nem volt Ázsiában. Az Addiktológia segítségét kellett igénybe vennie az egyre erősödő alkoholproblémái miatt. Tágra nyílt szemekkel hallgattam Szandi vallomását. Tudtam, hogy elég sok alkoholt fogyaszt, de mindig azt mondta, hogy csak a kirándulásaink alkalmával, nem tudtam, hogy a mindennapokban is iszik. A hír letaglózott, mindemellett rendkívül erős bűntudatot kezdtem érezni, amiért nem vettem észre a függőságét, nem álltam mellette, valamint nem volt annyi bizalma felém, hogy egyből elárulja az igazságot.

Szandi elmondása szerint sikerült felépülnie, már jó ideje nem fogyasztott alkoholt, azonban ehhez nagyon nehéz út vezetett. A budapesti Addiktológiai- és Családkonzultációs Központot kereste fel, ahol egy 28 napos felépülési programban vett részt. Itt lépésről lépésre sajátíthatta el a tartós, derűs józansághoz szükséges módszereket. A szülei természetesen támogatták ebben, hétvégente meglátogatták. A hozzátartozók ingyenes pszichoedukációs előadáson és konzultáción vettek részt, amelynek célja a családtagok bevonása a felépülés folyamatába. A családja rendkívül sokat segített, elmondása szerint nélkülük biztos nem sikerült volna.

Rendkívül büszke vagyok Szandira, biztos nagyon nehéz volt számára ez az időszak. Azt hiszem, hogy valamin változtatnom kellene, jobb barátnak kellene lennem, ugyanis elszomorító, hogy nem tudtam a barátnőm támasza lenni ebben a helyzetben. A felépülését ezután figyelemmel fogom kísérni és megpróbálok a lehető legtöbbet segíteni neki.