A nyaralás, amibe beletört a fogam

Mostanában arra kaptunk rá a családdal, hogy nem megyünk külföldre nyaralni, hanem inkább hazánk nevezetességeit látogatjuk meg. Elképesztő, mennyi érdekes várost, természeti csodát, egyéb látványosságot rejt Magyarország, és az ember tényleg nem is gondolná. Én nagyon szeretem a termálfürdőket, és hihetetlen, hogy szinte minden évben tudunk olyan helyre menni, ahol még nem voltunk… Bár én általában azt is szoktam támogatni, hogy a jól bevált helyet látogassuk meg újra. Igazából pont ezért is álltunk rá az országon belüli nyaralásokra… Én már nem vagyok annyira kalandvágyó, sőt, sose voltam igazán, mostanában egyáltalán nem érdekel, hogy teljesen ismeretlen helyekre menjek el.

Az idén a nyaralásunk teljesen elrontotta az egyik gyökérkezelt fogam. Mivel sajnos nagyon romlékony fogaim vannak, fiatal korom ellenére több gyökérkezelt fogam is van. A fogorvosom, a Fogorvos Budapest Fogászati Klinikánál, már többször is mondta, hogy ezek a gyökérkezelt fogak előbb-utóbb kérni fognak egy koronát, hiszen a gyökérkezelt fog sajnos nem kap már tápanyagot a szervezettől, így sajnos idővel elgyengül, kiszárad, könnyen törik, jobban kell rá vigyázni.

Mivel kimondottan traumatikusan élem meg a fogászati beavatkozásokat, ezt a dolgot is halogattam, ameddig csak lehetett. Nos, ez az ameddig csak lehetett egészen addig tartott, amíg nyáron, pont a nyaralásunk második reggelén, a szó szoros értelmében beletört a reggelibe a fogam.

Gondolom, teljesen érthető, ha nekem ezek után nem igazán volt kedvem továbbra jól érezni magam a termálfürdőben. Tudom, hogy előre foglaltunk, kifizettük meg minden, de egyszerűen annyira zavart az egész, hogy azonnal vettem egy vonatjegyet haza, és felhívtam a fogorvosom, hogy időpontot kérjek. A családom meg sem próbált győzködni, viszont annyira aranyosak voltak, felajánlották, hogy hazajönnek velem. Természetesen nem fogadtam el az ajánlatuk, bőven elég, ha az én nyaralásom elrontotta ez a fránya fog.

Bő egy nappal azelőtt hazaértem, hogy a fogorvoshoz mehettem volna az egyeztetett időpontra, szóval bőven volt időm utánajárni, hogy milyen fogpótlás fajták vannak. Szerencsére ehhez manapság nem kell iskolát végezni vagy könyvtárazni, egész egyszerűen csak beírtam a google-be, hogy fogpótlás fajtái.

A keresésre több találat is érkezett, de én akkor már a Fogászati Klinika weboldaláról tájékozódtam főleg a fogpótlás fajtáiról, ahová egyébként is járok. Én végül úgy döntöttem, hogy ha a fogorvos is azt állapítja meg, hogy minden oké, implantátumot fogok választani. Nekem ugyanis az volt az érzésem, hogy bőven beleférek a kritériumokba (jó szájhigiénia, jó csontozat, egészséges életvitel szükséges hozzá többek között), de hát nyilván az orvos másképp látja ezt. Szerencsére a doki se látta akadályát a dolognak, úgyhogy el is kezdte a beavatkozást, többször is vissza kellett mennem, de néhány hét múlva már ott is volt az új fogam a számban.

Remélem, a következő nyaralásomba már nem fog beletörni a fogam…