Külföldi tapasztalataim

Nemrég volt szerencsém megfordulni néhány nyugat-európai országban, tulajdonképpen kirándulni voltam egy turisztikai cég jóvoltából, és az egyik nagy felfedezésem az volt, hogy rengeteg épületen és földterületen láttam napelemeket. Igen, eddig is tudtam, hogy ez egy nagyon jó formája az áram termelésének, hiszen nem szennyezi a környezetet és megújuló forrást aknáz ki, de felénk ugyebár ez még nem annyira elterjedt. Felénk mindenki felkapja a fejét, ha napelemet lát, mert sajnos, még mindig ritkaságszámba megy. A nyaralásomon nem akartam ezzel tölteni az értékes időt, de amint haza értem, egyből utána olvastam, hogy mi a szituáció hazánkban, ez ügyben. Úgy gondoltam, hogy ha bármihez is köze lehet ennek, akkor az az Európai Unió lehet, tehát egyből azt írtam be a keresőbe, hogy napelem uniós támogatás. Sok mindent találtam, és meglepetésemre nem csak az Unióhoz kötődően. Legjobb forrásnak a hírportálokon kívül a Pentele Solar cégnek a weboldalát találtam, ahol nemcsak le van írva érhetően, hogy hogyan működik egy napelem rendszer, mikre kell figyelni a telepítésnél, mire van még szükség a napelem paneleken kívül, hanem ezekről a pályázatokról és lehetőségekről is tájékoztatnak.

Szóval most már tudom, hogy például a Magyar Államnak is van egy saját projektje, amiben regisztrált gazdálkodóknak ad kedvezményes hitelt és biztosít egyszerűsített engedélyeztetést hogy napelem parkot létesítsenek egy hektárnyi földterületükön. Aztán természetesen valóban vannak uniós pályázatok, mégpedig vállalkozóknak napelem rendszer telepítésére, ez esetben kifejezetten tetőre szerelhető napelem panelekre. Aztán pedig ott vannak a hitelek. A lakossági hitel erre a projektre nulla forintos kamattal érhető el, valamint minimum csak 10% önrésszel kell rendelkezni hozzá, valamint a lakástakarékot is be lehet emelni ebbe a projektbe. A vállalkozóknak szintén van hitellehetőségük, a vissza nem térítendő támogatáson kívül. Rengeteg lehetőség, és a nehézségük tulajdonképpen csak annyiból áll, hogy végig kell csinálni ezt a hosszú folyamatot, meg kell szerezni minden engedélyt és türelmesnek kell lenni.

Komolyan gondolkodóba estem a téma kapcsán. Vállalatom nincs, az nem érint, Budapesten pedig albérletben lakom, de a vidéki házam tökéletes lenne erre a célra, és a későbbiekben amúgy is oda tervezek költözni, tehát nem is lehetnék előrelátóbb és kedvesebb a jövőbeli énemmel. Az önrész sem okozna gondot, maximum egyik évben ki kellene hagynom a jól megszokott kirándulásomat.