Az öko turizmus és a xantán gumi

Évek óta járjuk a magyarországi szálláshelyeket a legszínvonalasabb öko szolgáltatásokat keresve. Az öko turizmus azt jelenti dióhéjban, hogy az utazó figyel arra, hogy az a szállás, ahova utazik, környezetbarát megoldásokat használjon és a fenntarthatóságot tartsa szem előtt. A teljesen öko megoldások nélkülözik a kényelmet, például egy jurta szállás lehet nagyon öko, de kevesen fogják választani, mert a puritanizmus kevésbé népszerű az utazók körében.

Törekedni kell az egyensúlyra, a legutóbbi szállás, ahol jártunk például tele volt olyan megoldásokkal, amik nagyon szimpatikusak voltak a számunkra. A minimalizmus és a természet közelsége mellett olyan tisztítószereket alkalmaztak, melyek házi készítésűek, környezetbarátok és így védik mind az utazót, mind a szálláshely környezetét.

Elbeszélgettem a vendéglátónkkal, és elmesélte, hogy ő már évek óta csak natúr kozmetikumokat használ és a környezetebarát tisztítószereket saját maga készíti. Nekem fel sem tűnt például, hogy az a mosogatószer, ami a konyhában van, nem bolti, hanem házilag készített. Én is készítettem már házi mosogatószert, de közel sem volt ilyen kellemes állagú. Megkaptam a választ arra, hogy mi a titka: a xantán gumi.

De mi az a xantán gumi? Ez egy természetes alapú natúr alapanyag, melyet állagjavításra használnak. Valószínűleg ennek hiánya miatt nem lettek az én tisztítószereim olyanok, mint a bolti társaik. Megkértem a vendéglátónkat, hogy meséljen kicsit bővebben a házi mosogatószereiről és a xantán gumiról.

A hölgy elmondta, hogy minden eszközt és alapanyagot a Humanity Áruházból szerez be, amely a nem messzi Békéscsabán szerezhető be, de az áruház rendelkezik webáruházzal is (humanityaruhaz.hu/termek/xanthan_gum), így a messzebb élők is tudnak tőlük rendelni. Azért éppen ezt az áruházat választotta, mert itt garantáltan jó minőségű alapanyagokat lehet beszerezni. Mindent, egy helyről.

Mint minden mosogatószernek, ennek is alapja a mosószóda (nátrium-karbonát), az ecet, a desztillált víz, a szóda-birakbóna és a szappanpor, emellett a hatékonyságot bórax és teafa illóolaj is erősíti. Ezek a hozzávalók egy egyszerűbb környezetbarát háztartásban is megtalálhatóak, ezen felül azonban szükség van még kókusz tenzidre, decyl-glucoside-re (hab tenzid), ez biztosítja a mosogatószer habzását, illetve a titkos összetevő a xantán gumi. Ebből igen kicsi mennyiség is elegendő, egy 1 literes mosogatószerhez mindössze 20 g xantán gumi szükséges.

De miért is ilyen speciális dolog ez a xantán gumi? A natúr tisztítószerekben és kozmetikumokban sűrítéshez és gélképzéshez használják. Lehet nélküle tisztítószert készíteni, a hatásfoka ugyanaz lesz, viszont a “bolti” érzés a gél állag miatt alakul ki. A xantán gumi a víz és olaj komponenseket köti össze, úgymond emulziós stabilizátorként működik, azaz megakadályozza, hogy az egyébként szétváló víz és olaj részecskék szétváljanak, összetartja a folyadékot. Másik tulajdonsága a xantán guminak a viszkozitás növelő képessége, azaz növeli a folyadék folyással szembeni ellenállását. Ez egy kicsit tudományosnak hangzik, valójában azt jelenti, hogy a xantán gumival dúsított folyadék kevésbé lesz folyós. Egy természetes tisztítószernél ez azért fontos szempont, mert így kevesebbet használunk belőle, jobban el lehet oszlatni a szivacson, kisebb mennyiség felhasználásával több edényt tudunk elmosogatni.

Teljesen lenyűgözött ez az új tudás, amit a nyaralás során szereztem, így hazatérve én is utána néztem a Humanity Áruháznak, ahol rengeteg nagyszerű alapanyaggal találkoztam. A vendéglátónk még azt is elmondta, hogy ennek a webáruháznak van egy tudástára is, a Humanity Tudástár, ahol számtalan nagyon klassz natúr kozmetikum receptet lehet találni, a szálláshelyen kipróbált mosogatószer receptje is ebből az online tudástárból származik.

Körbe néztem a tudástárban, és mazsolázgattam olyan receptek között, amelyeket szeretnék hamarosan elkészíteni, és tartalmaz xantán gumit. Találtam is nagyszerű recepteket a mosogatószeren kívül, például hámlasztó krémet, melynek a xantán gumi csak egy összetevője a 14-ből, így ezt majd egy másik időpontban fogok elkészíteni, mert nem kezdőknek való recept. Megfogott viszont a nappali hidratáló krém, melynek ugyancsak sok összetevője van, de szinte mindegyiket tudtam, hogy micsoda, így bele is vágtam az összetevők beszerzésébe. Szinte semmi nem volt még nekem itthon, ezért felkerestem a Humanity webáruházát a humanityaruhaz.hu/termek/xanthan_gum linken, és egyesével kiválogattam az összetevőket. Mindegyikről elolvastam az adatlapot, mert tudni szerettem volna, hogy milyen tulajdonságaik vannak. Azt eddigi is tudtam, hogy vannak a zsírok meg vannak az adalékanyagok, de kicsit mélyebb tudást tudtam szerezni a weboldalon például a shea vajról, a mandulaolajról vagy az argán olajról. Megtudtam, mi az a selyemprotein por és megismerkedtem a kencekészítés fázisaival is.

A kencekészítésnek 3 fázisa van, az egyik a víz fázis, a másik a zsír fázis, a harmadik a hatóanyag fázik. Ezeknek az összetevőknek különböző tulajdonságaik és hőigényük van, így külön-külön készítjük el az egyes fázisok anyagait, majd egy adott pillanatban ezeket elegyítjük. A xantán gumi az az anyag, mely összeköti a fázisokat, azaz mint előbb megtudtam, segíti a víz fázis és a zsír fázis elegyedését, illetve átalakítja az adott anyagok halmazállapotát. Amikor kísérletezgettem a krémkészítéssel úgy éreztem magam, mintha a konyhában éppen valamilyen ételt készítenék. A xantán gumi hozzáadása körülbelül olyan érzés volt, mint amikor egy főzeléket beránt az ember tejföllel meg liszttel. Na jó, ez erős túlzás, de aki még nem csinált ilyet, az el tudja képzelni, milyen reakciót vált ki a humanityaruhaz.hu/termek/xanthan_gum linkről rendelt xantán gumi a krémekben.

Az első krémem elkészült, és az eredmény szörnyű volt. Kicsit kétségbe is estem, hogyan lehet az, hogy nem sikerült az arckrémem. Felhívtam a hölgyet az öko szállásról (mert azután a pár nap után elkezdtünk rendszeresen levelezgetni öko témában), elmeséltem neki, hogyan kezdtem neki a kence készítésnek, és hogy a végeredmény katasztrofális lett. Összeállt ugyan a krém, de zsíros volt, ragacsos, kicsit intenzívre sikerült az illata is. Megbeszéltük részletesen, hogy mit és hogyan mértem ki, mire rájöttünk, hogy mit rontottam el: matek órán figyelni kellett volna az átváltásokkor, ugyanis a ml és a cl között nem 100-as, hanem 10-es a szorzó. Egy kicsit benéztem, és így jóval több adalékanyagot adtam a krémemhez, mint kellett volna. Sajnos nem volt mit tenni, ki kellett dobnom a krémet, mert használhatatlan lett, viszont nem adtam fel, és rendeltem egy újabb adag alapanyagot a Humanity Áruházból, és a második próbálkozás már sokkal szerencsésebben sikerült.

Nagyon figyeltem a mértékegységekre, a ml-ekre, cl-ekre, gr-okra meg a dkg-okra, így másodszorra sokkal kellemesebb eredményt kaptam. A házi kencém alkalmas lett az emberi tesztelésre, és egy héten keresztül reggel és este kentem az arcomra a nappali hidratáló krémet. A kenhetősége megegyezett a bolti krémekkel, hála a xantán guminak, így tényleg azt éreztem, hogy olyan, mintha valami nagyon márkás krémet használnék, csak az ára töredékéért.

Az arckrém mellett elkészítettem a házi mosogatószert is, melynek állaga tökéletesen sikerült, egy kicsit több illóolajat rakhattam volna bele, na de majd a következő adagba. Az nagyon fontos, hogy az olajokat utólag nem szabad belecsepegtetni az emulzióba, mert fennáll a veszélye, hogy nem elegyedik el rendesen és ez elronthatja a mosogatószert. A következő alkalommal sokkal bátrabban fogok bánni az illatanyagokkal, már megyek is a Humanity Áruházba, hogy beszerezzem a kedvenc narancsfa olajom és a levendula olajom utánpótlását!