A németországi napelem rendszerek nagyon megtetszettek

Nagyon szeretek utazgatni. Mondhatom, hogy ez a kedvenc időtöltésem. Ha tehetném, minden szabadidőmben kirándulnék, úton lennék, bejárnám az egész világot. Erre sajnos nincs lehetőségem, hiszen turistának lenni rendkívül drága mulatság, még akkor is, ha nem rázza az ember a rongyot. Én rendszerint olcsó szállást választok és az egyszerűbb ételek mellett döntök, de így is rámegy minden félretett pénzem.

De igazából nincs okom a panaszra, hiszen elég sok helyre sikerült eljutnom. Volt szerencsém látni már néhány országot. A kedvencem eddig Németország. Nagyon tetszett az országban, hogy rendkívüli a rend és a tisztaság. Rengeteg erdő, mező van, amikben nem lehet látni egy elszórt papírdarabot sem. Egészen más a mentalitás arrafelé.

A németek élen járnak a megújuló energiaforrások kihasználásában, számos szélerőművel és kiterjedt napelemmezőkkel lehet találkozni. A házak teteje tele van napelemekkel. Fontos számukra a környezetkímélés. Ez nagyon szimpatikus számomra, mivel én is hasonló elvek szerint élek.

Az egyik barátom mesélt nekem néhány napja egy weboldalról, ahol az 50 kw napelem rendszer ár részleteiről lehet informálódni. A srác hozzám hasonlóan fontosnak tartja a modern energiatermelési formák felé való orientálódást, így ő is gondolkodik a saját napelem rendszer kiépítésén.

Felkutattam a napelemrendszer.info oldalt, ahol igazából az 50 kw napelem rendszer árakról semmit nem találtam. Az internetes lapon az 5-6 kw-os napelem rendszerekről lehet információkat beszerezni. A barátom biztos rosszul emlékezett.

Az weboldalon három család története által mutatják be a fotovoltaikus rendszerekben rejlő lehetőségeket, és azok gyakorlati hasznát. Ezek a személyes történetek még inkább meghozták a kedvem a napelemek megvásárlásához és felszereltetéséhez.

Az internetes oldalról megtudtam, hogy a napelem rendszerek nem csak az energiahatékonyság szempontjából jelentenek jó befektetést, hanem anyagilag is. A napelemek megközelítőleg tíz éven belül visszahozzák az árukat, a többi már csak a nyereség. Mindemellett arról is tudomást szereztem, hogy egy jól felszerelt napelem rendszer akár hosszú évtizedekig is kiválóan üzemel, tehát akár még az unokáimnak is termelhetik az energiát.

A napelem rendszer megvásárlásának és felszerelésének pontos árát nem sikerült megtudnom, mivel ahhoz árajánlatkérő űrlapot kell kitölteni. Erre valószínűleg azért van szükség, mert az egyedi feltételekhez szabják az árakat. Ezt abból következtettem ki, hogy az éves áramfogyasztást és a címet is meg kell adni.

Az űrlapot kitöltöttem. A válaszra még várok. Remélem, hogy nem olyan magas összeget kérnek majd, amit nem tudok megfizetni. Nem szeretnék lemondani az álmomról, egy kis Németországot szeretnék kialakítani az udvaromra.