Magyarország víznagyhatalom, és mi minden cseppjét élvezzük ennek

Magyarországon különleges vonzerőt biztosít a turizmus számára az itt fellelhető termálvízkincs, például. De, ez csak egy dolog, hogy szívesen járunk mi magunk is fürdőkbe, egyéb hasonló adottságokkal rendelkező helyekre… A vízre más területen is lehet alapozni. Gyakran hallani sokfelé, hogy micsoda irigylésre méltó vízkészleteink vannak. Bizonyára találkozott ezzel a ténnyel már mindenki.

Gázunk, olajunk nekünk nincs igazán, abból importra szorulnunk, de a víz rendelkezésre áll! Mi sem csak akként gondolunk erre, hogy termálfürdős helyeken nyaralunk a párommal, hanem a gázfűtést is le akarjuk már építeni itthon! Hogy csak egy dolgot emeljek ki.

Egyrészt a kedvenc hotelünk egyik tulajdonosa – akit személyesen ismerünk régóta – segített sokat, másrészt a futesrendszerek.hu, abban, hogy az itthoni fűtőrendszerünket is úgy korszerűsítsük, és, hogy ahhoz két hozzátevőt használjunk a továbbiakban, ami itthon elérhető: vizet és villanyáramot!

A futesrendszerek.hu célja és küldetése elsősorban az, hogy elektronikus fűtési szisztémákat hozzon el szélesebb vevőkörnek. Ami a mi fantáziánkat megragadta, nem volt más, mint a víz-víz hőszivattyú – és ezzel rögtön a közepébe csaptam. Azért ilyen fura a dolog elnevezése, mert vízből nyeri az energiát, és víz felhasználásával is melegít, ha fűteni akarunk vele, a végponton. Egy fúrt kút segítségével, a talajvizet hasznosítja. El tudjuk képzelni ezek után mind, hogy mit takarnak a következők: levegő-levegő hőszivattyút, levegő-víz hőszivattyú és olyan is van, mint a talaj-víz hőszivattyú. Ha mégsem, elolvashatjuk a site-on.

Ha már víz, ott vannak még náluk az elektromos bojlerek is. Ezt főleg a nyaralónkban lehet érdekes és célszerű felszerelni. Ez az eszköz is például kiváltja a gázos megoldásokat. És villanyt használ szintúgy, ugyebár. Oda pedig, a nyaralóba elegendő kisebb űrtartalom is. (Bár náluk eléggé változatos, hogy mekkorát választhatunk) Az elektromos bojlerek fogyaszthatnak persze egész sokat akár, ha óriásira ruházunk be, de mivel ez villanyáram-fogyasztást jelent, az én érzésem szerint Magyarországon nagyobb biztonságot ad. Áramot termelni lehet itthon és tesszük is. Paksra gondolhatnánk először, és a nemsokára építendő második erőműre, de ott vannak még mindig a napelemek is, amiket a jövő szempontjából én nem írnék le. A futesrendszerek.hu-n is külön menüpont magyarázza, hogy támogatható meg egy fűtésrendszer napelemes minirendszerünkkel háztartáson belül. Biztos, hogy bármi történik, a magyar lakosság elektromos eszközökkel mindig jobban boldogul majd, a földgáz pedig ugye, manapság nagyon kiszámíthatatlan.

Azonban hadd ajánljak még mást is erről az oldalról a hőszivattyún és az elektromos bojlereken kívül! Szintén az elképzeléseik között sorakoztatom fel, a vélelmem alapján, hogy elhozzák a ismeretlen technológiákat is hazánk fogyasztóközönsége számára. Egy kiemelt példa: infra hősugárzók – hallottatok már ilyesmiről? Ezen eszközök a Napéhoz hasonló hősugárzást bocsátanak ki, és nem a levegőt hevítik elsősorban, hanem a lakóterünkben lévő tárgyak veszik fel a hőt, ahogy magunk, emberek is. Ezek a dolgok pedig a környezetünkben tartósabban sugározzák vissza a meleget, és nekünk is más az érzetünk, ha közvetlenül tartózkodunk infrás hősugárzóval fűtött helyiségben. Működésük hangtalan és teljesen feltűnésmentes, és ezen új elv szolgálja a kedvező fogyasztást is. A levegő hőmegtartó képessége ugyanis alapvetően rossz – nem is erre alapoznak. Az infrafűtés többet ad, és nem kizárólag hagyományos hősugárzók használják ezt az elvet!

Egy rakás dolgot felvonultatnak tényleg a futesrendszerek.hu-n és nagyon jó, hogy mindenről általános leírásokat adnak. Nem sima termékismertetők ezek, amik a gyártóktól származnának. Hanem tájékoztató, edukáló leírások, úgyhogy ha olyan szándékaitok, elképzeléseitek vannak, mint nekünk, ezt a helyet ajánlom az interneten egy jó kiindulási pontként.

Annyira sajnálom minden szempontból, hogy ilyen csodás lehetőségeket herdálunk el Magyarországon, mint amikkel rendelkezünk, de magunk, egyéni szinten tehetünk ez ellen a jelenség ellen! Tegyünk is! Még az is könnyen előfordulhat, hogy ez még csak nem is drágább, hanem hosszútávon olcsóbb lesz.