IT turizmus, avagy kirándulás más szervertermekben

Sok helyre lehet kirándulást szervezni, különleges természeti kincsekhez, sokfelé a nagyvilágban valamilyen történelmi remekeket útba ejtve, de persze egészen rendkívüli, egyedülálló helyszínekre is. Ilyen lehet például egy szerverszoba vagy terem is, amit nem mindennap lát egy átlagos tekintet.

Nem is tudtam mit jelent az, hogy szerver hosting, amíg nem látogathattam meg egy ilyen szerverszobát. Lényegében arról van szó, hogy amikor egy cégnek nincs arra kapacitása, hogy saját szervereket futtasson, akkor egy kihelyezett cégnél bérel szervereket arra a célra, hogy a szoftvereit és fájljait futtassa és működtesse, illetve tárhelyet is találhat ezeknek a “holmiknak”.

Nagyon érdekes egy ilyen szerverszoba, függetlenül attól, hogy hosting célokra szolgál, vagy annak a cégnek a tulajdonában van, ahol maga az eszközcsoport is megtalálható. Fontos kritériumoknak kell megfelelnie egy ilyen helynek, mind az áramellátás, mind a hőmérséklet, mind pedig a biztonság terén. Hiszen gondoljunk csak bele, mi lenne, ha túlmelegednének a gépek, ha valaki illetéktelen betörne és adatokat vinne magával, vagy ha elmenne az áram és nem rendelkeznének kellő mennyiségű “tartalékkal”. Éppen ezért például a dízel aggregátor, vagy a légkondicionált helyiség megléte az gyakorlatilag elengedhetetlen.

A RackForest pontosan ilyen jellegű szerver termeket üzemeltet, én is náluk voltam egy ilyen látogatáson – persze csak rendkívüli bennfentes módon, hiszen ezek a helyszínek nagyon szigorúan védve vannak mindennemű külső behatástól, látogatástól és miegymástól. Szerencsére van egy ismerősöm, aki a hosting kapcsán be tudott vinni, ezért láthattam egy ilyen mágikus helyet a saját szememmel is. Nagyon különleges élmény volt, nem mondom, hogy mindennap visszamennék, ellenben ha erről van szó tudom, mire gondoljak.