Várjuk a vendégeket – a napelemek alatt

Az apartmanban, amit egész évben ki szoktunk adni (abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy az elhelyezkedéséből kifolyólag szinte folyamatosan vannak vendégeink) idén már napelem szolgáltatta az áramot.

Illetve az év nagy részében (a járványhelyzet miatt) csak szolgáltatta volna. Szerencsére jövőre már valószínűleg jobb lesz a helyzet. Mindent összevetve még így sem bánom, hogy átálltunk erre a rendszerre: a napelemes rendszer megtérülése ugyanis nagyon jó.

Azzal lehet számolni, hogy az ember vállal egy egyszeri, nagyobb kiadást, de ha profikkal csináltatja, akik előre átgondolnak mindent, a napelemes rendszer megtérülése garantált.

Az egyik trükk a dologban az, hogy napos időben a panelek rengeteg energiát termelnek, többet is, mint amit fel tudnánk használni. Ez ilyenkor visszaforog a hálózatba, tulajdonképpen megveszi tőlünk az Elmű. Telente, illetve éjszakánként persze a hálózatról kapjuk az energiát, de ennek az árát remekül kiegyenlíti a pénz, amit az „eladott” áramért kapunk.

Fontos persze, hogy az ember jó szakemberekkel építtesse ki a rendszert, hiszen ha nincs jól optimalizálva, a megtérülési idő is hosszabb lesz. Mi a Pentele Solar-ral építtettük a sajátunkat, és nem bántuk meg. Nagyon profi csapat dolgozott nekünk, és remekül működik az új rendszer.

Idén persze kevesebb energiát fogyasztott az apartman, hiszen az egész országban, az egész világon gondban volt a turizmus. Ettől függetlenül azt hiszem, a napelemek még abban is segítenek majd, hogy kitűnjünk a többi szálláshely közül! Nem is beszélve arról, hogy egy modern és környezettudatos megoldásról van szó.

Tehát a napelemes rendszer megtérülése nem csak a villanyszámlában, hanem a megnövekedett forgalomban és a kisebb környezeti terhelésben is mérhető nálunk.